Septoplasti

Septum, burnun iç kısmında bulunup onu orta hattan iki bölüme ayıran anatomik bir yapıdır. Bu yapının doğuştan ya da zaman içerisinde geçirdiği travmalar sonucunda eğrilmesine septum deviasyonu denir.

Septoplasti

Septum, burnun iç kısmında bulunup onu orta hattan iki bölüme ayıran anatomik bir yapıdır. Bu yapının doğuştan ya da zaman içerisinde geçirdiği travmalar sonucunda eğrilmesine septum deviasyonu denir. Bu durumu düzeltmek için yapılan operasyona da septoplasti (septum düzeltme) ameliyatı denir.

Septoplasti Hangi Hastalıklarda Uygulanır?

Septum deviasyonu bulunan hastalarda; burun tıkanıklığı, burundan nefes almakta zorluk, ağız açık uyuma, horlama, sık sinüzit enfeksiyonları, sürekli geniz akıntısı veya kronik baş ağrısı gibi semptomların eşlik etmesi durumlarında septoplasti ameliyatı uygulanır.

Septoplasti Nasıl Yapılır?

 Septoplasti ameliyatı lokal anestezi ile yapılabileceği gibi genel anestezi ile de yapılabilir. Hem hasta konforu hem de teknik açıdan genel anestezi altında yapılması daha uygundur. Burun içerisinden yapılan basit bir kesi ile burnu örten mukozanın altındaki septuma ulaşılarak belirlenen eğrilikler düzeltilir ve gerekirse var olan kemik çıkıntıları da törpülenir veya çıkarılır. Burnun dış çatısı ile ilgili bir müdahale yapılmayacağından burunda ve yüzde ödem ya da morarma beklenmez.

blank